SÄVSJÖ Hennes designprodukter har börjat göra succé i livsstils- och designbutiker.
På ett år har återförsäljare från hela landet börjat sälja Sävsjötjejens skapelser,
något hon inte ens kunde drömma om 2011 då tidningen senast träffade henne.

Mycket har hänt sedan vi träffade 30-åriga Emmeli Steinwall för sju år sedan. Då var hon en ensamstående mamma som flyttat hem till kommunen efter några år i Stockholm och sysslade med scrapbooking på sin fritid. Nu har hon gift sig, fått ett till barn och två bonusbarn, gått utbildningar till art director samt börjat på ett nytt jobb. Och startat ett bolag som jobbar med formgivning.

— Jag har alltid varit kreativ och drömt om att göra kreativa saker.

Innerst inne har jag velat göra något eget men inte riktigt vågat satsa utan haft det som en hobby, kanske lite som ett svepskäl för att inte försöka. Men tittar jag tillbaka nu så inser jag att det har gått. Och kan jag så kan nog flera också, säger hon.

Att jobba med grafisk formgivning har länge varit en dröm för Emmeli, som efter att hon gifte sig numera heter Ahlander och bor med sin man och barn i ett hus i Sävsjö. När tidningen träffade henne i april 2011 var hon löneadministratör på PMC Cylinders, men längtan efter att få arbeta kreativt och inte bara ha det som hobby gjorde att hon sedan skiftade om till marknadsavdelningen när möjligheten uppstod.

— Jag blev gravid och då jag kom tillbaka från föräldraledigheten erbjöds jag en tjänst som marknadsdesigner. Jag såg det som en chans och något jag var tvungen att prova på, även om det var en risk att byta tjänst sådär. Emmeli hade precis börjat den nya tjänsten när företaget började varsla för nedskärningar som gjorde att hon fick sluta.

— Det kändes väldigt tufft just då men jag hann ändå känna att det här var något jag ville jobba vidare med. Efter att ha läst upp mina betyg kom jag in på en tvåårig utbildning på Jönköpings University inom grafisk formgivning, säger Emmeli. Vid sidan av studierna jobbade hon bland annat ideellt på en reklambyrå i Jönköping och gick med i kvinnonätverket Jane där hon fick många bra kontakter. Det ledde till flera uppdrag vid sidan om studierna, bland annat att göra rabattkuponghäften för Jönköping City.

— Jag tog det på blodigt allvar. Vår lärare var tydlig med att för att kunna arbeta inom yrket behöver man jobba stenhårt med sin portfolio och ta alla chanser. Jag som hade familj och verkligen var mån att det skulle leda någonstans såg det som nödvändigt att lyckas. Jag ville inte hamna tillbaka där jag var innan. Utbildningen i Jönköping gick bra och extrauppdragen gav henne möjlighet att studera en privat kurs inom Art Direction på Berghs School of Communication. I somras, när studierna var klara fick Emmeli jobb på Myresjöhus för Smålandsvillan. Jag vill ha möjlighet att hinna vara noggrann och göra bra saker. Efter sitt dagsjobb åker hon hem och försöker kombinera familjelivet med det egna bolaget, vilket blivit allt svårare eftersom intresset för Emmelis produkter ökat rejält under det år som gått.

— Men det är ett angenämt problem. Jag startade EA. Studio sommaren 2016 och började då med att göra lite frilansuppdrag. Sedan trillade det successivt in mer jobb. Bland annat ville en vän till mig som jag lärt känna genom Jane att jag skulle formge en katalog till henne inför Formexmässan i Stockholm. För Emmeli var Formex mer än bara ett jobb. När hon formgett katalogen följde hon därför med dit i januari 2017, vilket hon säger tände den där extra inspirationen hon behövde för att satsa på sina produkter.

— För mig har det länge varit en dröm bara att få åka till Formex och det är verkligen ett paradis för formgivare! Jag fick riktig smak för det och kände att jag ville ställa ut mina egna produkter där.

I första hand rör dig som om kort, posters, ljus och diverse annat som har motiverande och inspirerande texter på sig. När Emmeli återvände till Formex i januari i år hade hon en uppsättning egna produkter med sig och känslan av att vara där med sina egna produkter för första gången är något Emmeli har svårt att beskriva i ord. — Jag var väldigt nervös hela vägen dit men responsen där var över förväntan. Bland annat berättade en återförsäljare om en kund som blivit rörd till tårar då hon sett ett budskapskort som talade till just henne. Det är precis det jag önskar att mina produkter gör. Berör, stärker, inspirerar och glädjer både sig själva och andra genom dem.

Produkterna finns i dag hos ett 20-tal återförsäljare spridda över hela landet och även i Finland. Designerna görs hemma hos familjen. Många gånger sitter hon med datorn i soffan med familjen samtidigt som hon jobbar.

— Jag uppskattar möjligheten att vara delaktig och finnas till hands men att inte alltid behöva göra samma saker. Barnen sysselsätter sig med sitt och maken har sina projekt men det är också viktigt att prioritera både par- och familjetid så vi gör saker tillsammans också, säger hon.

— Det är tur att jag har en så stöttande familj och man. Det är ju så roligt och jag älskar det jag gör och därför vill jag inte välja bort något utan bli ännu bättre på att prioritera och planera. Vi är ett team och hjälps åt. Han hjälpte mig även bygga montern på Formex och gör nog betydligt mer än jag i hemmet. Annars hade det nog inte fungerat.

Vid nyår öppnade hon en så kallad visionbox som hon gjort drygt ett år tidigare, vilket är en sorts sammanställning av drömmar och mål, och insåg då hur mycket som faktiskt hänt det senaste året.

— Normalt stannar man kanske inte upp och ser tillbaka på det man gjort utan blickar mer framåt, flyttar fram målen allteftersom de uppfylls eller förändras, men faktum är att jag kunnat bocka av nästan allt det jag drömde om för ett år sedan.

Närmast ställer Emmeli och hennes bolag EA. Studio ut på Jönköping Citys Konst- och designhelg om en vecka.

Caj Källmalm
Publicerad 11 mars 2018 16:42