”Innanför ramarna men
ändå utanför boxen”

Emmeli Ahlander gick från jobbet som makeupartist till kontorist. Men skapandet och kreativiteten pockade på. Nu är hon egenföregare och driver EA. Design Studio.

-Jag har egentligen två ben i företaget, vilket också är delen i namnet EA. Design är mina egna produkter, tavlor, kort, tygkassar, ljus och mer. Allt med texter och budskap av olika slag. Sen är det studion där jag hjälper företag som konsult med varumärkesbyggande grafisk design, digitalt och för tryck. Lite som en reklambyrå men med mycket själ och hjärta. Och som konsult och bollplank till företag som behöver en extra resurs till sin marknadsföring, jag gör också gärna samarbeten med andra.

Hon har alltid gillat att skapa och när hon, som löneadministratör på ett företag i Sävsjö, fick chansen att jobba med marknadsföring ökade viljan att gå vidare. Hon hittade utbildningen Grafisk design och webbutveckling i Jönköping. Sökte, kom in och byggde på med mer utbildning på Berghs i Stockholm. Hon fastnade för det visuella och varumärkesbyggande inom grafisk design och art direction och fick jobb på en reklambyrå och vidare på ett av de stora husföretagen.

Samtidigt gjorde hon sitt eget.
– Jag började med tavlor med budskap som jag ville omge mig själv med. Sen gjorde jag några som jag gav till vänner. Och så har det växt, säger Emmeli och berättar att hon vill gör saker som gör skillnad-
– Jag älskar att hålla på med betydande design, både i mina egna produkter och i det jag gör till andra. Jag vill jobba med ett syfte och ett ”varför” för att sedan ta fram formen och känslan så att det blir både genuint, hållbart och långsiktigt.

Hon sökte till Designmarknaden i Jönköping, kom med och besökarna strömmade till. Sitt företag hade Emmeli startat redan under utbildning, nu kom efterfrågan på hennes produkter. Det blev att hitta återförsäljare vilka idag finns på många håll, till och med en skandinavisk butik i Sidney har visat intresse. Designmarknaden var starten. Nästa steg blev Formex i Stockholm.

Men så hände något hon inte räknat in. Att jobba heltid, som anställd, med stora krav både från arbetsgivaren och sig själv, tillsammans med det egna blev för mycket. Innan sommaren stod hon millimeter från väggen och istället för semester blev det sjukskrivning. För Emmeli blev det tid att tänka, samtala med andra, få hjälp och nu är hon på väg.
– Jag har haft mycket kontakt med bland andra SNAB och Science Park och omgivit mig med människor som coachat och stärkt mig i mitt företagande på olika sätt. Fått mig att våga tro på mig själv och mitt, nu är jag redo att gå vidare. Jag har sagt upp mig, jag jobbar med att sopa ut Jante ur rummet och jag har fått kontakt med nya kunder.

För Emmeli tar kreativiteten och idéerna aldrig slut.
– När jag jobbar mot mina kunder tycker jag det är viktigt att tänka ett steg längre. Att det blir innanför ramarna men ändå utanför boxen. Att göra något mer än det kunden tänker. Design ska egentligen var det självklara, utan tveksamheter, men det är vägen dig som är själva jobbet.
Hon tar fram en liten låda hon gjort i samarbete med en stressrådgivare. ”En gåva med lugn” innehåller kort med ord och texter som handlar om att leva ett hållbart liv genom att hitta återhämtning i vardagen.
– Att hon hittade till och valde att anlita just mig kändes stort. Det var innan min egen situation, säger hon och bläddrar fram orden fokusera och pausa.
Det är där hon är, i full fokus på att jobba med sitt företag och medveten om att ta paus när det krävs.
– Att bygga företag, att hitta kunder för uppdrag och projekt inom grafisk design är också en utmaning, Men det ger också mycket positivt tillbaka. Flera har sagt till mig att ge mig själv och mitt företag en ärlig chans och nu vill jag göra det.

Text: Lillian Andersson, lillian@savsjoappen.se